Valea Mare Pravăț - tradiții gastronomice argeșene

Ia păstrăvii proaspeți, fierbe-i și toacă-i mărunt să rămână carnea dulce și catifelată. Ea dă savoarea specială zacuștii. Apa în care a fiert o păstrezi, căci în zeama cu aromă de pește înăbușești legumele. Amestecul dintre ele, bine condimentat, îl torni în borcănașe pentru a nu pierde straturile de gust desăvârșit.

Gustul zacuștii de păstrăv de la Nămăiești nu dispare, ci îl poți lua cu tine oriunde. Oricum îți va rămâne în amintire, căci Valea Mare Pravăț și Argeșul atât de divers sunt locuri care impresionează. Ele te întâmpină cu multe surprize, fie ele culinare sau culturale. 

Pe străzile din Valea Mare Pravăț descoperi și câteva case muscelene vechi, care încântă ochiul prin simplitatea și armonia lor. O astfel de casă cu demisolul înălţat şi boltit, etaj cu pridvor și coloanele subţiri, este Casa Memorială George Topârceanu. Poetul a locuit o vreme în zona aceasta tihnită de pe cursul râului Argeșel, la poalele munților Iezer. Vizitează-i casa, ce cuprinde o colecție muzeală care povestește despre viața și creația lui Topârceanu. Sunt aici cărți din biblioteca personală, scrisori, manuscrise, fotografii, arme de vânătoare, bastoane.

Mai sus, pe aceeași stradă, găsești și Mănăstirea Nămăiești. Se spune că, împreună cu alte două mănăstiri rupestre din Argeş – Corbii de Piatră şi Cetățuia, formează un triunghi magic care conferă locului energie sacră. Cine vizitează „Triunghiul Mănăstirilor rupestre” se încarcă de optimism și emoție bună.

La Mănăstirea de maici Nămăești este schitul rupestru săpat în stâncă despre care se crede că ar fi fost un templu păgân închinat zeului Zalmoxis. Legenda spune că Apostolul Andrei, în drumul său, cu misiunea de a propaga Evanghelia, a ajuns aici și a găsit un templu. Când a privit înăuntru în căutarea unui preot pentru a-l creştina, nu a văzut pe nimeni. Se spune că s-a întors atunci către însoţitorii săi și a zis: „NEMO EST", de unde numele de Nămăieşti.

Astăzi, în biserica rupestră, se află o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care se pare că ar fi fost pictată de însuși Sfântul Apostol. Este una dintre cele mai vechi icoane din România și atrage mulți pelerini. 

Mănăstirea Nămăiești are și o colecție muzeală etnografică adunată de Maica Ana Lucia Nedelea. Sunt costume populare muscelene vechi de peste 150 de ani, din zona Argeşului şi a Târgoviştei, unele foarte speciale. Povestea lor, dar și un magazin mănăstiresc unde găsești preparate făcute de măicuțe, delicioase dulcețuri, siropuri, compoturi din fructe și plante, te așteaptă, dragule călător.

Un alt loc unde merită să te oprești pentru a gusta produse lactate deosebite este Ferma Musceleană Lițoi. Au vacile lor și produc telemea, urdă, caș afumat, cașcaval, brânză de burduf, smântână, lapte bătut. Tot la ei găsești produse din carne proaspătă, mușchiuleț, scăriță, ceafă, sloi, cârnați, lebăr și multe altele. 

Dacă întrebi localnicii, îți vor recomanda păstrăvăria Nămăești, un loc retras între dealuri, în liniștea pădurii. Este o păstrăvărie cu tradiție, cu lacuri pline de păstrăvi, un lac de pescuit sportiv cu trei tipuri de pești: păstrăv fântânel, curcubeu și indigen. Și, dacă vrei să mănânci ceva memorabil, alege din meniul lor ceva cu păstrăv bun și proaspăt, căci au multe rețete care încântă orice gust, cum ar fi zacusca de păstrăv, păstrăv în mălai, saramură de păstrăv, plachie de păstrăv, chifteluțe pescărești, storceag de păstrăv și multe altele.

Iar dacă ești amator de experiențe în natură, tot în zonă poți alege să faci o excursie călare cu prânz haiducesc, ca să guști bulzul tradițional. Așa te poți bucura de tot ce înseamnă Valea Mare Pravăț și împrejurimile. Și nu rata o vizită la Mausoleul Mateiaș, un loc emblematic care amintește de cei care au dus lupte aici în Primul Război Mondial. Este un monument impresionant ridicat de constructorul italian De Niccolo din calcar de Albești. 

După cum vezi, sunt multe de făcut în Valea Mare Pravăț, localitatea care se află pe vechiul drum comercial dintre Brașov și vechea reședință domnească, Câmpulung. Surprizele te așteaptă și locurile vor rămâne cu tine mereu.

Adrese și link-uri utile: 

Păstrăvăria Nămăiești 
Persoană de contact Roxana Vintilă 0744-21.33.20
email: contact@pastravarianamaiesti.ro

Mănăstirea Nămăieşti 
Adresă: sat Nămăieşti, corn. Valea Mare-Pravăţ, 117811, jud. Argeş

7 Cai Nămăiesti - echitație, inițiere, tabere de o zi, prânz haiducesc. 
Persoană de contact Dan Mosescu (0743) 190 992

Centru de echitație „Caii munților” din Lerești. 
Persoană de contact Alexandru Pahonțu (0741) 458 900


Audioführung

Valea Mare Pravăț - tradiții gastronomice argeșene

Valea Mare-Pravăț, județul Argeș


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Traditionelle rumänische Gastronomie

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Touristenattraktionen in der Umgebung

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00