Biserica De Lemn „Adormirea Maicii Domnului" De La Hilișeu-Crișan

Besuchbar
Ansamblul bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Hilişeu-Crişan este una dintre cele mai deosebite construcții din zona Moldovei, ce veghează codrii Herței. Lăcașul de cult ortodox cu elemente arhitecturale catolice își păstrează și în zilele noastre forma unică, în pofida structurii delicate din lemn de tei.

Ridicată pe locul unui vechi schit de maici, construcția se remarcă în zare. Deși nu are măreția marilor catedrale, te întâmpină, precum în templele antice, un șir de statui unice în România. Toate sunt sculptate în piatră, în mărime naturală, fiind așezate pe coronamentul zidului de incintă. În centru este înfățișat Iisus încadrat de doi îngeri, ținând globul pământesc într-o mână, iar cu cealaltă binecuvântând. Alături Îi este soborul celor doisprezece Apostoli plasați în trepte.

Cel care a făcut posibilă construirea bisericii, în anul 1802, este un boier pasionat de arta creștină, Vasile Curt. Din conacul lui n-a mai rămas decât o veche fântână, restul s-a ruinat, dar biserica rezistă și astăzi.

Pentru unicitatea și trăinicia ei, merită să o vizitați! La fel ca pentru misterul, podoabele și istoria adăpostită dincolo de ziduri.

Scurtă incursiune istorică

În anul 1802, Vasile Curt a susținut construirea acestui lăcaș de cult pentru locuitorii zonei. Mai târziu în anul 1859, Ana Curt pornește construirea unei clopotnițe, ce se dovedește a fi un excepțional monument arhitectural. Acesta este constituit dintr-o serie de treisprezece statui care îi înfățișează pe cei 12 Apostoli, ce sunt amplasați în jurul lui Mântuitorului Iisus Hristos. Data finalizării edificiului este inscripționată „1902, mai 21”, fiind descoperită sub o serie de sculpturi florale deasupra uşii de intrare.

Comori neprețuite

În naos se află un mic amvon, splendid decorat și ornamentat cu icoane, care ne poartă spre aerul arhaic al unei lumi în care eticheta și bunul gust erau principii de viață.

Catapeteasma bisericii este lucrată din lemn de tei și este formată din 7 rânduri de icoane. Acestea sunt încadrate în coloane cilindrice cu baza și capitelul frumos profilate cu sculpturi vegetale, ramuri, frunze și struguri, toate poleite în aur. Icoanele sfinților sunt pictate în stil bizantin.

Icoana de ferecată în argint a Maicii Domnului are o inscripție în partea superioară: "Adormirea Prea Sfintei Născatoare de Dumnezeu", iar în partea inferioară: "Această Sfântă Icoană s-a facut de robii lui Dumnezeu Alezandru, Anica și fiul lor, George, familia Curt, anu 1857, martie 11 zile"

În inventarul bisericii se mai păstrează cărti ce aparțin patrimoniului cultural național, cum ar fi: Biblia, Evanghelii, Penticostorion, Triodion, Viețile Sfinților, Tipicon sau Psaltire.


Audioführung

Biserica De Lemn „Adormirea Maicii Domnului" De La Hilișeu-Crișan

Hilișeu-Crișan, județul Botoșani

Richtungen
Die Kirche „Mariä Himmelfahrt“ in Hiliseu-Crișan liegt 2 km von Hiliseu-Horia und Hiliseu-Crișan entfernt, auf dem Feld, in der Nähe des Waldes „Călugărița“.
Einrichtungen
Status

Besuchbar

Zugang und Eintritt

Accesul este gratuit, pe bază de programare telefonică prealabilă.

Zugang zum touristischen Ziel

Bicycle, Walking, By car

Parkplatz

Own

Wi-Fi

No

Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung

No

Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe

No

Zahlungsmethoden

Cash


Die Verantwortlichen behalten sich das Recht vor, die Besuchsbedingungen der Sehenswürdigkeiten zu ändern.


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Route der Holzkirchen

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Touristenattraktionen in der Umgebung

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00